5 Ocak 2017 Perşembe

Aday Celilov: Ekonomik büyüme rakamlarını yükselteceğiz

Türkmenistan’ın Ahal vilayeti vatandaşar grubu tarafından 12 Şubat’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday gösterilen Serdar Celilov, seçilmesi durumunda ülkenin ekonomik büyüme rakamlarını daha üst seviyelere çıkarmak için çalışacağını ifade etti.

Devlet televizyonunda konuşan Celilov, ekonomik büyüme rakamlarını arttrımak, hammadde kaynaklarını rasyonel kullanmak, işletmelerin üretim kapasitesini arttrımak, petrolgaz, kimya, tekstil, tarım sektörlerini daha da geliştirmek, özel sektöre destek vermek, ticari ve ekonomik münasebtleri güçlendirmek gibi konuların her zaman devletin ana gündemini oluşturacağını ifade etti.

Aday Celilov’un vaatleri:

- Ülkenin ekonomik gücünü arttırmak için ilk olarak petrolgaz, enerji, kimya ve hafif sanayi, tarım, ticaret ve turizm sektörleri geliştirilecek. Bu sektörlerdeki büyüme rakamlarının arttırılması halkın sosyal refahının yükselmesine doğrudan etki edecektir.

- Türkmenistan doğalgaz kaynaklar bakımından zengin ülke. Petrolgaz yatakların araştırılması konusunda sistematik çalışmalar devam ettirilecek. Türkmen enerji kaynaklarının dünya piyasasına çeşitli güzergahlar ile çıkarılması için çaba gösterilecek. Bu alanda önemli projelere hayata geçirilecek. Buna örnek olarak, Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan doğalgaz boru hattı göstermek mümkün.

- Elektrik enerji sevkiyatını arttırma çabası içerisinde girilecek. Türkmenistan-Afganistan-Pakistan elektrik hattı projesi hayata geçirilecek.

- Türkmenistan Anayasası kapsamında piyasa ekonomisine aşamalı olarak geçilecek. Açık kapılar politikası çerçevesinde ihracat-ithalat münasebetleri geliştirilecek.

- Doğalgaz, petrol ve elektrik enerjisi dışında kimya, tekstil, tarım sektöründeki üretilen ürünleri daha çok yurtdışına çıkarma gayreti gösterilecek. Bunun yanı sıra inşaat malzemelerin üretimine önem verilecek.

- Ulaştırma alanındaki Türkmenistan-Kazakistan-İran demiryolu, Atamurat-Imamnazar-Akina demiryolu, Uluslararası Deniz Limanı önemli projelerdir. Bunun dışında da ulaştırma altyapısı yenilenecektir ve daha kapsamlı projeler hayata geçirilecek.

- Avaza turizm bölgesinde birçok oteller inşa edildi. Gelecekte de bu alandaki dinlenme tesislerinin sayısı arttırılacak.

- Bu sene Kapalı Salon ve Savaş Sanatı 5.Asya Oyunları gerçekleştirilecek. Gelecekte de, spor alanındaki gelişmeler üst düzeye çıkarılacak.

- Modern köylerin inşası devam edecek. Köy halkının yaşam standartları iyileştirilecek. Yeni konutlar, sosyal ve kültür amaçlı tesisler inşa edilecek. Vatandaşlara düşük krediler verilerek, ev alma imkanı sağlanacak. Yollar yenilenecek.

- Yurtdışından getirilen temel gıda ürünlerin yerini dolduracak yerli üretime daha fazla önem verilecek. Çiftçilerin daha verimli hasat almaları için imkanlar oluşturulacak. Köy yerlerinde hazır tarım ürünleri üretim tesisleri kurulacak. Seracılık ve hayvancılık sektörü geliştirilecek.

- Küçük ve orta ölçekli işletmelerin geliştirilmesi için yeni şartlar oluşturularak, yeni iş alanları ortaya çıkarılacak.

- Sağlık alanındaki çalışmalar devam edecek. Aşkabat ve bütün vilayetlerde modern sağlık merkezleri inşa edilecek.

- Eğitim alanındaki çalışmalara da hız verilecek. Gençlerin kaliteli eğitim alması için bütün imkanlar oluşturulacak.

Serdar Celilov’un Biyografisi

25 Ağustos 1965 senesinde Aşkabat’ta doğmuştur. 1991 yılında Türkmen Devlet Mimarlık ve İnşaat Enstitüsü’nden mezun olmuştur. 1980-1985 yıllarda ‘Garagumsenagatgurluşykmateriallary’ işletmesinde çalışmıştır.

1985-1993 yıllarda Ahal vilayet inşaat malzemeleri sanayi tesisinde muhasebeci görevinde bulunmuştur. 1993-1994 yıllarında Ahal vilayet sosyal hizmetler departmanının mali planlama bölüm başkanı görevinde çalışmıştır. 1994-2005 yıllarında Ahal vilayet valiliği baş muhasebeci görevinde bulunmuştur. 2005-2009 yıllarında Ahal vilayet valiliği Ticaret, Ekonomi ve Girşimcilik Bölüm başkanlığı görevini üslenmiştir. 2009-2011 yıllarında Aşkabat şehri Ruhabat ilçesi maaliye bölümü başkanı, 2011-2013 yıllarında Maliye Bakanlığı Tarım Finans Bölümü başkanı olmuştur.

Mayıs 2013’de Ahal vilayet Ekonomi ve Kalkınma Bölümü başkanı görevine atanmıştır. Evli, 4 çocuk babasıdır.

Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder