31 Ocak 2017 Salı

Ahal Vilayetinde Yeni Tesisler İnşa Edilecek

Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov, Ahal vilayetindeki çalışma ziyareti kapsamında doğalgazdan benzin üreten tesisin inşaatında çalışan Türkmen vatandaşları ile buluştu. Türkmen Lider, 2017-2023 yıllar aralığında Ahal vilayetinde 50’ye yakın okul, aynı sayıda kreş, yeni hastaneler ve kültür amaçlı tesislerin inşa edileceğini, mevcut olan sağlık merkezlerin yeniden yapılandırılacağını belirtti. Bölgenin yeni kaplıcaların inşa edilmesi için de önemi bir bölge olduğunu ifade etti. Ahal vilayetinde tarım sektörüne de büyük önem verileceğini duyuran Devlet Başkanı, tavukçuluk, hayvancılık tesislerinin inşa edileceğini, süt ve bitkisel yağ üretim tesislerinin kurulacağını ifade etti. Devlet Başkanı, özel sektörü de fazla önem verileceğini belirtti. Türkmen firmalarının birçok alanda başarılı faaliyet gösterdiğini söyleyen Devlet Başkanı, bu alandaki çalışmaları devam ettirileceğini belirtti. Devlet Başkanı, hangi sosyal faaliyetlerde bulunduğuna yönelik soruyu şu şekilde cevapladı. Türkmen Lider, yoğun çalışma grafiğine rağmen, spor, sanat, eğitim ile yakından ilgilendiğini ve yeni şarkılar bestelediğini söyledi. Türkmen Lider, Uluslararası Kadınlar Günü dolayısıyla Türkmen kadınları için birkaç şarkı bestelediğini kaydederek, onlardan birisinin seslendirdi. Devlet Başkanı’nın ‘Bagt nury’ isimli şarkısı büyük beğeni topladı. Devlet Başkanı, tesisten ayrıldıktan sonra Ahal vilayetindeki Yerbent çiftçiliğine bağlı çoban ile görüştü. Çoban ile sohbet eden Devlet Başkanı, gelecekte de hayvancılık sektörünün geliştirilmesine önem verileceğini söyledi. Daha sonra Devlet Başkanı, helikopter ile Aşkabat’ta inşa edilmekte olan projeleri inceledi.
Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)


Türk Şirketi, Doğalgazdan Benzin Üreten Tesis İnşa Ediyor

Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov, 12 Şubat seçim arifesinde Balkan, Mari, Lebap ve Daşoğuz vilayetlerinden sonra başkent Aşkabat’a en yakın olan Ahal vilayetinde çalışma ziyaretinde bulundu. Türkmen Lider, bu vilayette Türkmengaz devlet kurumunun siparişi üzerine Türk Rönesans Endüstri Tesisleri İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş ile Japonya’nın Kawasaki Heavy İndustries şirketinin ortaklaşa inşa ettiği doğalgazdan benzin üretecek tesisin inşaat çalışmalarını inceledi. Ağustos 2014’de temeli atılan proje kapsamında 1 milyar 785 milyon metreküp doğalgaz yeniden işlenerek, 600 bin ton Euro-5 standartlarında A-92 marka benzin üretilecek. Bir gece gündüzde tesiste 1800 ton benzin üretilmiş olacak. Bunun yanı sıra her sene 12 bin ton dizel yakıtı ve 115 bin ton sıvılaştırılmış gaz üretilecek. Projenin toplam maliyeti 1 milyar 700 milyon doları buluyor ve 2018 yılına hizmete açılması hedefleniyor. Türkmen Lider, projeye üslenen şirketlerin yetkilileri ile görüştü ve tesisteki inşaat çalışmalarındaki son durum hakkında bilgi aldı. Projede, 3 bin 800 kişi çalışmaktadır ve bunun 500’i yabancı ülke vatandaşlarıdır. Tesisteki inşaat çalışmalarının önemli bir kısmı tamamlanmıştır. Tesisin doğalgaz ihtiyacı Doğu-Batı doğalgaz hattından sağlanacak. Proje kapsamında doğalgaz katalizörle hidrojen (H), karbon monoksit (CO), karbondioksit (CO2) ve metan (CH4) ayrılacak. Daha sonraki aşamalarda parçalar ayrılmış maddeler ile benzin üretilecek. Daha sonraki etapta A-95 marka benzin üretilmesi de hedeflenmektedir. Devlet Başkanı tesiste üretilen benzinin işletmelere ve yurtdışına ihraç edilmesi için demiryol hattının inşasının hızlandırmasını istedi. Türkmen Lider, bunun en ekonomik yol olacağını kaydetti. Doğalgaz rezervi bakımından zengin ülkelerden olan Türkmenistan, enerji kaynaklarını çeşitli güzergahlar ile yurtdışına çıkarılması ve yeniden işlenerek, çeşitli ihraç kaynaklı ürünlerin üretilmesi hedeflenmektedir. Doğalgazdan polipropilen, polietilen, benzin ve çeşitli yakıtların üretilmesi planlanmaktadır.
Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)



Altın Asır TV’de Yeni Program Başlıyor

Türkmenistan’da yayında bulunan Altın Asır TV Kanalı yeni program başlıyor. “Bagtyýarlygyň Täze Gadamlary” isimli program yarın akşam (1 Şubat) saat 20 :25 de Altın Asır TV’de yayınlanacak. Bugün Altın Asır TV’de birkaç defa tanıtımı yapılan programda Türkmenistan’da inşaat ürünlerinin üretimi hakkında detaylı analiz yapılmıştır. Program’da “Atavatan Türkmenistan” uluslararası dergisinin Genel yayın yönetmeni Av.Dr. Döwran Orazgylyjow bir sunum yaptı ve Türkmenistan inşaat ürünleri üretiminde Türkmen girişimcilerin artan önemi hakkında grafiklerle detaylı bilgi verdi. Program 1 Şubat 2017 tarihinde saat 20:25 de Altın Asır TV de yayınlanacak.
Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)



Türkmenistan’da Engellilere büyük Destek

Türkmenistan’ın çeşitli eyaletlerinde engelliler için özel inşa edilmekte olan 4 katlı konutların temel atma töreni yapılmaya başladı. İlk olarak Ahal eyaletinde yapılan temel atma töreninden sonra, Balkan eyaletinde de engelliler için özel konutların temeli atıldı. Söz konusu konutlar engellilere ücretsiz verilecek. Bununla ilgili Karar, 20 Ocak 2017 tarihinde Türkmenistan Devlet Başkanı tarafından imzalandı. Temel atma törenleri Başkent Aşkabat ve diğer eyaletlerde de devam edecek. Yerli şirketler tarafından inşa edilecek konutlar bu yılın Aralık ayında engellilere ücretsiz teslim edilecek.
Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)



29 Ocak 2017 Pazar

Atavatan Türkmenistan Halkara Žurnaly

Atawatanymyz baradaky gündelik habar we seljermeleri www.atavatan-turkmenistan.com saýtyndan okap bilersiňiz ýada Atavatan Türkmenistan Halkara Žurnalynyň resmi line hasabyndan yzarlap bilersiňiz. https://line.me/R/ti/p/@vsi3560q

İcra Komitesi Asya oyunları için ürün lisanslarını verecek

Kapalı binalarda ve savaş sanatı V. Asya oyunlar hazırlık İcra komitesi, Asya oyunları için ürün üreteceklerden ve satacaklardan teklifler bekliyor. Yenilenen ve yeni domain ismi ile faaliyette ( http://www.ashgabat2017.com ) bulunan İcra komitesi, teklifleri 10 Şubat 2017 senesine kadar kabul edecek. Buna göre, lisans için başvuruları yerli ve yabancılar yapabilecek. Lisansın kapsamı, Asya oyunları maskotu ve diğer işaretler olan ürünleri üretmek ve Asya oyunlarının yapıldığı sırada perakende ve toptan satmayı kapsamaktadır. Lisanslı ürünler oyunlardan önce, oyunlar sırasında belirlenen dükkanlarda ve tarafların anlaştığı yerlerde satılacak. Ürünler özellikle, Aşkabat uluslararası havalimanında ve Olimpik köyünde satılacak. İcra komitesi, maskotlar, amblemler, gömlek ve t-shirtler, şapkalar, çanta, bilezik, içki için şişeler, kırtasiye ürünler, spor ürünleri, mendiller, nevresim takımları ve diğer hediye ürünler için lisans verileceğini ilan etmiştir. Başvuru için Sn. Kirstin Mead’e Tel: +993 6959 5195 telefondan ve kirstin.mead@ashgabat2017.com adresinden ulaşılabilir. Bunun gibi Sn. Begenç Hojanyýazow’a Tel: +993 6630 3305 numaradan ve begench.hojaniyazov@ashgabat2017.com adresinden ulaşılabilir.
Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)



Daşoğuz vilayetinde çok sayıda tesis inşa edilecek

12 Şubat cumhurbaşkanlığı seçimleri arifesinde sırasıyla Balkan, Mari ve Lebap vilayetini gezen Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov, geçtiğimiz günlerde ülkenin kuzeyindeki Daşoğuz vilayetinde iş gezisinde bulundu. Bu gezisinde çiftçiler ile görüşen Devlet Başkanı, tarım politikası kapsamında hayata geçirilmekte olan temel hedefleri anlattı. Türkmen Lider, ziyareti kapsamında vilayetin S.A. Niyazov ilçesinin C.Hudeybergenov köyünde buğday ekim alanındaki çalışmaları inceledi. 62,1 hektar alanı bulunan köyde 27 çiftçi çalışmaktadır. Geçen sene 220 ton buğday hasadı toplanmıştır. Şimdi ise geçen sene sonbaharda ekilen buğday yetiştirilmesi yönünde çalışmalar yapılıyor. Devlet Başkanı burada çiftçiler ile konuşarak, tarım politikası kapsamında tarım karlılığının arttırılması, toprak ve su kaynaklarının rasyonel kullanımı yönünde ciddi çalışmaların yapıldığını ifade etti. Sektörün üretim altyapısının modernleştirilmesi için dev yatırımlar yapılmaktadır, kimya sanayi sektörünün kalkındırılması ile çiftçilerin gübre ihtiyacı giderildiğini söyleyen Türkmen Lider, devlet tarafından çiftçiler için bir dizi finansal desteklerin ve diğer kolaylıkların sağlandığını ifade etti. Çiftçilerden ekip biçtiği araziler için sembolik bir ödeme alındığını, tamamen vergi muafiyeti kolaylığının sağlandığını belirten Devlet Başkanı, çiftliklerin ve çiftçilerin tohum ve gübre ihtiyacının karşılandığını, teknik hizmetlerinin sağlandığını kaydetti. Devlet Başkanı, seçim beyannamesinde belirttiği gibi, çevrenin korunması, su kaynaklarını verimli kullanılması için son teknolojilerin kullanılmasına dikkat edileceğini, halkın temiz içme su ihtiyacını gidermek için yeni su arıtma tesislerini kuracaklarını kaydetti. Su kaynaklarının verimli kullanılması konusunda Orta Asya bölgesindeki sorunlara dikkat çeken Devlet Başkanı, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası örgütler ile su diplomasisi kapsamında işbirliğinin güçlendirildiğini ifade etti. Türkmen lider, önümüzdeki 7 yıl içerisinde Daşoğuz vilayetinde gaz-kimya tesisi, buharlı ve gaz türbinli elektrik santrali, tekstil fabrikası, asfalt fabrikası, et ve süt ürünleri için üretim çiftlikleri, pamuk yağı üretim tesisi, un ve unlu mamulleri üretim tesisi, tıbbi ürünleri üretim tesisi gibi birçok yatırım projesinin hayata geçirilmesi hedeflendiğini kaydederek, kendisine eşlik eden Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısına tarım makineleri için yedek parçaları üretecek tesisin projesini hazırlama talimatını verdi. Ayrıca, Devlet Başkanı vilayette nüfus sayısının arttığını belirterek, gelecekte 50 okul ve 20’den fazla kreş inşa etmeyi planladıklarını söyledi. Daşoğuz vilayeti diğer vilayetlere göre okul sayısında ilk sırada bulunuyor. Vilayette toplam 530 okul bulunarak, burada 19 binden fazla öğretmen çalışmaktadır. 2015-2020 yılları arasında vilayette 53 okul ve 25 kreş inşa edilmesi hedeflenmiştir. Ayrıca, bu vilayet gıda sanayi sektöründe de önemli paya sahiptir. Hayvancılık sektöründe ilk sıralarda yer almaktadır. Vilayette 1 milyondan fazla büyükbaş hayvan, 3,5 milyondan fazla küçükbaş hayvan, 4,5 milyona yakın tavuk bulunmaktadır. 2016 yılında vilayette 1 milyon ton süt ve 290 milyon tane yumurta üretilmiştir.
Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)



Avusturya’ya Kutlama

Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov, Avusturya'nın yemin ederek görevine resmen başlayan yeni cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen’e kutlama mesajı gönderdi. Türkmen Lider mesajında, gelecekte de iki ülke arasındaki münasebetlerin karşılıklı çıkara dayalı işbirliği, karşılıklı saygı ve güven ortamında devam ettirileceğini inandığını söyledi. Devlet Başkanı, Avusturya yeni Cumhurbaşkanına sağlık, mutluluk ve yeni görevi başarı dileyerek, dost Avusturya halkına ise barış ve refah dileklerinde bulundu.
Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)



Türkmenistan Bakanlar Kurulu Toplandı

Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov başkanlığında Bakanlar Kurulu toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, ülkenin sosyo-ekonomik kalkınması, uluslararası işbirliği konuları değerlendirildi.

Ekonomiden sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Beşimmurat Hocamammedov, değerli metallerden oluşan devlet ödüllerinin yurtdışına çıkarılmasına yönelik hazırlanan projenin tasarısını sundu. Ayrıca, Avrupa Birliği ile birlikte yürütülen enerji ve çevre alanında doğal kaynakların verimli kullanılması konusundaki işbirliği hakkında bilgi verdi.

Devlet Başkanı, devlet ödüllerinin yurtdışına çıkarılmasına yönelik projeyi onayladı ve Avrupa Birliği ile enerji ve çevre alanındaki işbirliğinin devam ettirilmesi yönünde ilgili yetkililere talimatta bulundu.

Türkmen Lider, Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Yağşıgeldi Kakayev’in 2030 yılına kadar petrolgaz sektörünün kalkınma programı kapsamında yürütülen çalışmalar yönündeki sunumuyla ilgili bu alanda yurtdışına ihraç edilebilinecek ürünlerin çeşitlendirilmesi konusunda talimatta bulundu.

Tarımdan sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Recep Bazarov, tarım sanayi sektöründeki çalışmalar, buğday ve pamuk ekim dönemindeki mevsimlik çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Sanayiden sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Batır Ereşov tekstil sektörü ve ipekçilik alanındaki çalışmalardan bahsetti. Türkmen Lider, ipekçilik sektöründe çalışanları desteklenmesi konusunda talimatta bulundu.

Türkmenistan’da 2017 yılında 2 bin 30 ton ipek kozası hazırlanacak. Bunun 155 tonu Ahal vilayeti, 25 tonu Balkan vilayeti, 485 tonu Daşoğuz vilayeti, 960 tonu Lebap vilayeti ve 405 tonu Mari vilayetinde hazırlanması hedeflenmektedir.

Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı D.Amangeldiyev, ülkede yeni inşa edilecek köprünün projesini hazırlanan gösteriler ile sundu.

Köprünün inşaat yeri hakkında bilgi verilmezken, yeni projenin komşu ülkeler arasındaki ticari ilişkilerin, yük ve yolcu taşımacılığının güçlenmesine katkıda bulunacaktır. Yeni karayolu köprüsü özel betonarme yapılardan inşa edilecektir.

Türkmenistan modern ulaşım altyapısını güçlendirerek, yeni lojistik merkezlerinin ve uluslararası transit koridorlarının oluşturulması için girişimlerde bulunuyor.

Ulaştırmadan sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı B.Annameredov, Türkmenistan Acil Durumlar Devlet Komitesi’nin 2017 yılı için Eylem Planı ile tasarıyı sundu. Türkmen Lider, bu kararı imzalayarak, bu alandaki faaliyetlerin her zaman denetim altında tutulmasını istedi.

Spor, Eğitim ve Sağlıktan sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Saparadurdu Toylıyev, Kapalı Salon ve Savaş Sanatı 5.Asya Oyunları kapsamında 16-30 Nisan tarihlerinde yapılacak Halter ile kickboks dalında Asya Şampiyonası ve uluslararası yüzme turnuvasına yapılan hazırlıklar hakkında bilgi verdi.

Bu uluslararası turnuvalara 40 ülkeden 800 sporcu katılacak. Bu yarışlar Asya Oyunları için inşa edilen Olimpiyat Köyünün spor tesislerinin de test edilmesi hedeflenmektedir.



Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, Enerji Şartı Konferansı’nın Başkanlığı için hazırlanan faaliyet raporunu sundu.

Türkmenistan Enerji Şartı Konferansı kapsamında yurtdışında bir dizi etkinlikleri düzenlemeyi hedeflemektedir. Aşkabat başta olmak üzere Brüksel, New York, Pekin, Hong Kong ve Tahran’da uluslararası forumlar düzenlenecek. Ayrıca, Belçika’nın başkenti Brüksel’de Enerji Şartı kurumunun merkez ofisinde 10 tane çeşitli toplantılar organize edilecek.

Bunun yanı sıra Türkmenistan ve yurtdışında medya forumlar, basın kuruluşları ile konferanslar, toplantılar ve seminler düzenlenecek.

Türkmenistan’ın Enerji Şartı Konferansı’nın başkanlığı için özel web sitesi de hazırlanıyor. İnternet sitesinde uluslararası enerji alanındaki işbirliğine yönelik haber çalışmaları yer alacak.

Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)



Türkiye’de Oy Verme Büyükelçilik ve Başkonsolosluk’ta Gerçekleşecek

Türkmenistan’da 12 Şubat 2017 tarihinde gerçekleşecek Devlet Başkanlığı seçimlerinde 3223 yerel gözlemci görev alacak. Ülkede seçimlerin adil, şeffaf ve demokratik bir ortamda yapılması için her alanda seferberlik başlatıldı.  Yerel gözlemciler Türkmenistan Merkez Seçim ve Referandum Kurulu tarafından kayda alındı. Seçimlerde görev alacak 3223 gözlemcinin 610’u Demokratik Partiyi, 336’sı Sanayiciler ve Girişimciler Partiyi, 407’si Ziraat Partiyi, 687’is sendikaları, 279’su Kadınlar Derneğini, 509’su Gençler örgütünü, 321’i vatandaş grubunu temsil ediyor. Gözlemciler için eğitim seminerleri düzenlendi. Gözlemcilere seçim kanunu hakkında bilgi verildi ve seçim dönemindeki görevleri hakkında sunum yapıldı. Bunun yanı sıra seçimlere uluslararası örgüt ve teşkilatlardan da yabancı gözlemcilerin gelmesi bekleniyor.
Bunun yanında Ülkemizde Türkmenistan’ın diplomatik misyon temsilcilikleri yani Ankara’daki Büyükelçilik ve İstanbul’da yer alan Başkonsolosluk ’ta oy verme işlemi gerçekleşecek. Sabah 07.00 ile akşam 19.00 saatleri arasında oy verme işlemi özgür ve hür irade ile kapalı ortamda gerçekleşecek. Türkmenistan vatandaşlarının sadece geçerli tarihli pasaportları ile oy verebilecekler. Bunun yanında Türk Üniversitelerinde de Türkmen öğrencilerinin yoğun bulunduğu illerde oy verme işlemi gerçekleşebilecek.
Ankara Büyükelçiliği
Koza Sokak No:28, Çankaya, Ankara 
Telefon: 441 71 22-23-24.
Faks: 441 71 25
İstanbul Başkonsolosluğu
Yeşilköy, Gazi Evronos Caddesi No:13, 34149 Bakırköy/İstanbul
Telefon: (0212) 662 02 21

Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)


28 Ocak 2017 Cumartesi

Türkmenistan’da basın alanındaki gelişmeler değerlendirildi

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’nda ülkede kayıtlı uluslararası örgüt temsilciliklerinin başkanları ve devlet basın organlarının temsilcileri ile medya alanındaki gelişmeler konulu yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirildi. Uluslararası örgüt temsilcilerine Türkmenistan’daki ulusal medya kurumlarının faaliyetleri hakkında bilgi verildi. Aynı zamanda Türkmenistan’da gazetecilerin faaliyetlerinin yasal hakları ile ilgili ayrıntılı sunum yapıldı. Taraflar medya kuruluşlarında çalışanların yetiştirilmesi, gazetecilik alanındaki işbirliğinin genişletilmesi doğrultusunda görüş alışverişinde bulundu ve bu alandaki somut projeleri değerlendirdiler. Toplantıda, Avrupa Birliği’nin Türkmenistan’daki geçici maslahatgüzarı L.Frebort, Birleşmiş Milletler Türkmenistan Daimi temsilcisi Yelena Panova, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü Türkmenistan Merkezi Başkanı E.Drozd, UNİSEF Türkmenistan Temsilcisi Şahin Nilofer, BM Önleyici Diplomasi Merkezi Kıdemli Siyasi Danışmanı A.Pupols ve USAİD Türkmenistan Müdürü K.Miller birer konuşma yaptılar. Uluslararası örgüt temsilcileri, Türkmenistan’da medya alanında işbirliği yapmaya hazır olduklarını ve bu alandaki faaliyetlerin hızlandırılması yönünde bir dizi önerilerde bulundu.
Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)



Yabancı gözlemciler iş başında

12 Şubat 2017 tarihinde gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı seçimleri için Bağımsız Devletler Topluluğu’nun gözlemcileri iş başı yaptı. Türkmenistan tarafının davet üzerinde seçimlerin arefesinde Türkmenistan’a gelen BDT’li gözlemciler bir dizi görüşmelerde bulundu. Türkmenistan, seçimleri takip etmek için Bağımsız Devletler Topluluğu, Şanghay İşbirliği Örgütü, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü gibi uluslararası örgütleri davet etmişti. Bunlardan ilk olarak BDT’li gözlemciler geldi. BDT İcra Sekreteri Yardımcısı Viktor Guminskiy başkanlığındaki heyet, Türkmenistan Seçim ve Referandum Kurulu’nda kabul edildi. Türkmenistan Seçim ve Referandum Kurulu Başkanı Gulmurat Muradov, BDT’li heyete seöim kampanyası ile ilgili bütün yapılan işler hakkında bilgi verdi ve ayrıca, yabancı gözlemcilerin seçimleri takip etmeleri için bütün imkanlar oluşturulduğunu ifade etti. BDT’li heyet Başkanı, yabancı gözlemcilerin uluslararası normlar kapsamında çalışmalarını yürüteceğini ve ülkenin iç işlerine karışmayacaklarını belirtti. Viktor Guminskiy, heyetin görevinin özgür ve demokratik seçimlerin yapılmasını kolaylaştırmak olduğunu kaydetti. Ayrıca, BDT’li heyet cumhurbaşkanı adaylarının temsilcileri ile görüştü. BDT’li heyette 80 gözlemci yer almaktadır. Bunların 10’su uzun vadeli çalışma yürütecek.
Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)



Türkmenistan ile Özbekistan ilişkilerinde yeni dönem

Özbekistan’da yeni cumhurbaşkanın seçilmesiyle dünya ülkeleri ile ilişkileri hızlandırıldı. Özbekistan Başbakan Birinci Yardımcısı ve Özbekistan Demiryolları Genel Müdürlüğü Müdürü Açilbay Ramatov başkanlığındaki heyet, Türkmenistan’da temaslarda bulundu. Özbek heyeti, Türkmenistan-Özbekistan ticaret-ekonomik, bilimsel-teknik ve kültürel işbirliği komisyonunun 13. toplantısına katıldı. Özbekistan Başbakan Birinci Yardımcısı, Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından kabul edildi. Görüşmede, enerji, ulaştırma, sanayi, tarım, eğitim, sağlık alanında işbirliği imkanları değerlendirildi. Ayrıca taraflar karşılıklı ticaret hacimlerinin arttırılmasına yönelik görüş alışverişinde bulundu. Özbek yetkili, Aşkabat’taki görüşmelerin ülkeler arasındaki işbirliğinin bundan sonraki dönemlerde gelişmesine ivme kazandıracağını ifade etti. Görüşmede, bölgesel sorunlara çözüm üretilmesi konusunda da fikir teatisinde bulunuldu. Özellikle Aral’ı kurtarma, su kaynaklarını verimli kullanma gibi alanlardaki problemlere dikkat çekildi. Türkmenistan-Özbekistan ticaret-ekonomik, bilimsel-teknik ve kültürel işbirliği komisyonunun 13. toplantısında ise enerji alanındaki işbirliğinin gelecekte de arttırılması yönündeki faaliyetler değerlendirildi. Aralık 2009 yılında işletmeye açılan Türkmenistan-Özbekistan-Kazakistan-Çin doğalgaz boru hattı ülkeler arasındaki enerji işbirliği kapsamında hayata geçirilen en büyük projedir. Bunların yanı sıra ulaştırma sektöründeki projelere de değinildi. Özbekistan tarafı, Orta Asya-Ortadoğu ulaştırma koridorunun kurulması faaliyete aktif katılmak istediğini belirtti. Bu alanda, daha önceki dönemde Özbekistan-Türkmenistan-İran-Umman koridoru konusunda görüşmeler devam ediyor. Ekonomik işbirliğinin çeşitlendirilmesi, ticaret hacimlerinin arttırılması, kültür ve turizm alanındaki işbirliğinin geliştirilmesi yönündeki çalışmalara da önem verildi. Toplantı kapsamında ilgili protokole imza atıldı.
Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)



Türkmenistan’dan İran’a doğalgaz yanıtı

Türkmenistan ile İran İslam Cumhuriyeti arasında başlayan doğalgaz krizi yeni bir boyuta taşındı. İran’ın borcunu ödemediği için Türkmenistan Ocak ayından itibaren doğalgaz sevkiyatını sınırladı. Bunun akabinde İran Ulusal Gaz Şirketi Başkanı Hamid Reza Aragi Türkmenistan doğalgazının sevkiyatı ve finansal farklılıklar konusunda bir açıklama yaptı. Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı buna karşılık bir basın bildirisi yayınladı. Dışişleri Bakanlığı’nın basın bildirisinde şu açıklamalar yer aldı; “Türkmenistan tarafı, doğalgaz alım-satım anlaşmasının yükümlülüklerini sıkı bir şekilde yerine getirerek, İran’a yıllar boyunca kesintisiz doğalgaz sevkiyatını gerçekleştirdi. Bunun aksine, İran Ulusal Gaz Şirketi uzun bir süre ‘al ya da öde’ ilkesini ihlal ederek, Türkmen gazını istenilen miktarda almadı. Bunun yanı sıra, İran şirketi anlaşma gereğince finansal yükümlülüklerini yerine getirmeyerek, Türkmengaz Devlet Kurumu’na borçlanmıştır. Önceden bildirildiği gibi, bu koşullar sonucunda, "Türkmengaz" mali ve ekonomik durumunun etkilenmesi dolayısıyla üretim faaliyetlerini azaltarak, İran'a doğal gaz arzını kısıtlamak zorunda kaldı. Herkesin bildiği gibi, Türkmen tarafının girişimiyle İran Ulusal Gaz Şirketi’nin Türkmen ortaklarına karşı borçlanması yüzünden ortaya çıkan sorunları çözmek için birçok defa görüşmeler organize edilmiştir. Bu görüşmelerde, Türkmenistan’ın doğalgaz sektörünün uzmanları ortak bir çözüm bulmak ve İran tarafıın borcunu kapatmak konusunda bir takım önerilerde bulunmuştur. Ancak, ne yazık ki, bu yapıcı öneriler bugüne kadar İran tarafından gerekli desteği bulmamıştır”. Türkmen Dışişleri Bakanlığı’nın bildirisinde, Sn Aragi’nin önyargılı ve taraflı açıkmalarda bulunduğu, İran’a doğalgaz sevkiyatında olaylara tek taraflı baktığı kaydedildi. Bunun yanı sıra, İran Ulusal Gaz Şirketi’nin uluslararasi tahkime başvurmak isteyebileceği yönündeki açıklamalarına karşılık, Türkmengaz devlet kurumunun da anlaşma gereğinde böyle bir hakka sahip olduğu duyuruldu. Bildiri de, Türkmen tarafının bir kez daha durumu çözmek için müzakerelere devam etmeye hazır olduğu belirtildi.
Kaynak :Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)



25 Ocak 2017 Çarşamba

Türkmen Lideri Daşoğuz’da

Seçim arifesinde Balkan, Mari ve Lebap eyaletlerinde iş gezisini gerçekleştiren Türkmenistan Devlet Başkanı ülkenin kuzey eyaleti-Daşoğuz eyaletinde. Bugün Daşoğuz eyaletine iş gezisine başlayan Türkmen Lideri, Daşoğuz şehrinde iş toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya, Bakanlar Kurulu başkan yardımcılarının ve hukuk idarelerinin yöneticilerinin bazıları ile Daşoğuz eyalet belediye başkanı katıldı. Toplantıda ilk olarak, BK Başkan yardımcısı, Daşoğuz eyaletinden sorumlu Bazarov söz aldı ve eyalette yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Özellikle, içme su konusunda Ana Programın icrası üzerinde duruldu. Daha sonra söz alan BK Başkan yardımcısı Hocamammedov, Devlet Başkanının eyaletini sosyal ve ekonomik açıdan kalkındırmak ve çiftçileri teşvik etmek konusunda daha önce verdiği talimatlarının icrası hakkında rapor verdi. BK Başkan yardımcısı Kakayev ise, Türkmenistan’ın tüm bölgesinde olduğu gibi, Daşoğuz eyaletinde madenlerin bilimsel açıdan öğrenmek, bölgenin geri dönüşüm sektörünü geliştirmek konusunda daha önce verilen talimatların icrası hakkında bilgi verdi. İş toplantısı diğer yetkililerin raporları ile devam etti. Türkmen Liderinin Daşoğuz eyaletine iş gezisi devam ediyor.
Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)



Aşkabat Asya oyunlarına hazırlanıyor

Eylül 2017’de Asya Oyunları’na ev sahipliği yapacak olan Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta şehircilik bazında sürekli değişim ve gelişim var. Şehrin birçok bölgesinde gerçekleştirdiği kapsamlı çalışmalar ile Aşkabat’ın çehresi değişti. Şehrin her yönüyle güzel bir görünüme kavuşması için çalışmalar aralıksız sürdürülüyor. Aşkabat’ın ulaşımında büyük görevler üstlenecek yollar yeniden yapılıyor, yapılan çevre düzenlemeleriyle güzel bir görünüm kazandırılıyor. Dün şehirde yapılan yol çalışmaları sonucunda Aşkabat’ta yeni bir yol köprüsü hizmete açıldı. Uluslararası standartlarda yapılan otomobil köprüsü Aşkabat’ın yollarının aşamalı olarak yenilenmesi yönündeki kalkınma programı kapsamında gerçekleştirildi. Köprü 380 metre uzunluğundaki tüneli ve üst katıyla birlikte şehrin trafiğinin rahatlamasına önemli katkı sağlayacak. Köprüye 8 giriş ve çıkışı bulunmaktadır. Projede teknik çözümlere azami derecede dikkat edilmiştir. Ülkenin iklim ve jeolojik koşulları göz önünde bulundurularak, projenin 9 şiddetindeki depreme dayanıklı olduğu belirtildi. Ayrıca, köprü ile birlikte şehrin diğer yolların kavşağında inşa edilen heykellerinde açılışı gerçekleştirildi. Andalip ve Oguzhan caddelerinin kavşağında Dowamat heykeli inşa edildi. Heykelde Türkmenlerin kurucusu Oğuzhan’ın ve altı oğlunun sembole eden desenler kullanılmıştır. Andalip ile Göroğlu caddelerinin kavşağındaki Alaw (Alev) heykeli ise bolluğu, esenliği ve huzuru sembolize ediyor. Bunun yanı sıra Aşkabat’ın çeşitli bölgesinde 240 araç kapasiteli 3 adet otopark da inşa edilerek, hizmete sunuldu. Türkmen firmalar tarafından inşa edilen otoparklar şehirdeki artan sayıdaki otomobillerin güvenli bir ortamda korunması için önemli bir imkân oluşturdu.
Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)


http://www.atavatan-turkmenistan.com/news_details.php?news_id=Mzk1

Türkmenistan, Tacikistanlı yetkilinin açıklamasını etik bulmadı

Tacikistan’da faaliyette bulunan Avesta haber ajansı Tacikistan Demiryolları Müdürlüğü’nün Genel Müdür Yardımcısı Usman Kalandarov’un açıklamasına dayandırılarak, Tacikistan’ın Türkmenistan’ı by-pass ederek, Özbekistan üzerinden Rusya’ya demiryolu ulaşımını tesis etmek yönünde görüşmeler yaptığı yönünde haber servis etti. Bunun üzerine bir basın bildirisi yayınlayan Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı Tacikistan’ın resmi yetkilileri tarafından açıklanan bu tür açıklamaların etik olmadığını ve bundan memnun kalınmadığı ifade edildi. Türkmen Dışişleri’nin bildirisinde şu açıklamalar yer aldı; “Türkmen-Tacik kardeşlik münasebetleri kapsamında Türkmenistan Tacikistan ile birlikte iki ülke arasında ulaştırma sektöründeki işbirliğinin genişletilmesi için bir dizi somut projeleri önerdi. Türkmen tarafına göre, iki ülke arasında bu alandaki verimli işbirliğinin bölgede ekonomik münasebetlerin arttrılmasına, Asya’nın ulaştırma potansiyelinin güçlenmesine önemli katkı sağlayabilirdi. Ancak, Tacikistan Demiryolu Müdürlüğü’nün yetkililerinden birinin bu tür açıklamaları yukarıda belirtilen hedeflere ulaşmasına katkı sağlayamayacak. Türkmenistan’ı by-pass geçerek, yeni bir demiryolu ulaşımını sağlamak isteyen Tacik yetkili, iki ülke arasında üst düzeyde anlaşmaya varılan mutabakatları unutmaktadır. Türkmenistan ile Tacikistan önümüzdeki yıllarda demiryolu ulaşımı alanındaki ilişkilerini hızlandıracak ve Tacikistan’dan yük ve yolcu taşımalarının Türkmenistan üzerinden üçüncü ülkelerine ulaşılması arttırılacaktır. Bunun dışında, yeni demiryolu hatlarının inşa edilmesi yönünde bir dizi eylem planları bulunmaktadır. Türkmenistan-Afganistan-Tacikistan demiryolu hattı bunun en önemli örneğidir. Geçen sene Kasım ayında Türkmen tarafı bunun ilk etabını tamamlamıştır. Türkmenistan tarafı, Sayın Usmon Kalandarov’un bu açıklamasını etik bulmamaktadır. Malum, Tacikistan’ın zor günlerinde Türkmenistan her zaman yardımda bulunmuştur. Demiryolu üzerinden doğal afetler veya anormal iklim şartlarından dolayı zorda kalan Tacik halkına insanı yardımlar ulaştırılmıştır. Kardeş ülke olarak, Türkmenistan gelecekte de, Tacik halkına destek verecektir. Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı, Tacik resmi yetkililerin bu tür açıklamaları yaparken, daha dikkatli ve sorumlu davranılmasının önemli olduğuna dikkat çekmiştir”.
Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)



24 Ocak 2017 Salı

Tacikistan Yeni Büyükelçisi göreve başladı

Tacikistan’ın Türkmenistan’a yeni atanan büyükelçisi Farruh Homiddin Şarifzodanı göreve başladı. Tacik Büyükelçiden güven mektubunu Türkmenistan Devlet Başkanı kabul etti. Bugün Türkmen Lideri tarafından kabul edilen Tacik Büyükelçi, Türkmen Liderine güven mektubunu sundu ve Tacikistan Cumhurbaşkanı Emomali Rahmon’un selamını ve iyi dileklerini iletti. Görüşmede Türkmen-Tacik ilişkileri ele alındı. Taraflar özellikle, Türkmenistan-Afganistan-Tacikistan demir yolunun inşaatının önemini vurguladı.
Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)



Türkmenistan’da 3 milyon fidan dikilecek

Türkmenistan’da iklim değişikliğine karşı mücadeleye büyük önem verilmektedir. Yüzölçümünün büyük bir kısmı çöl olan ülkede yeşillendirme kampanyası her sene düzenli olarak yapılmaktadır. 2017 yılında ülke genelinde 3 milyon adet fidan dikilecek. 2017 yılında ülke çapında ağaç dikme kampanyası çerçevesinde 3 milyon fidan toprakla buluşacak ve iğne yapraklı, meyve ağaçları ve üzüm dikilmesi hedefleniyor. Devlet Başkanı’nın kararı çerçevesinde ekilecek fidanlar bakanlıklar, kurumlar, Aşkabat ve diğer vilayet valilikleri tarafından temin edilecek.
Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)



Türkmenistan 2 Uluslararası Bowling Turnuvası’na Katılacak

Eylül 2017’de Kapalı Salon ve Savaş Sanatı 5.Asya Oyunları’na ev sahipliği yapacak Türkmenistan’da bu oyunlar için hazırlıklar devam ediyor. Asya Oyunları kapsamındaki spor dallarında mücadele edecek Türkmen sporcuları yetiştirmek için uluslararası turnuvalar büyük önem ahzetmektedir. Bu nedenle, Asya Oyunları öncesinde Türkmen sporcuları uluslararası düzeyde yapılacak 2 bowling turnuvasına katılacak. 2017 yılında Kazakistan’ın Almatı kentinde Bowling Açık Şampiyona ve Hong Kong’da 43.Bowling Turnuvası düzenlenecek. Türkmen sporcular bu turnuvalara katılarak, Asya Oyunları öncesinde tecrübe edinecek. Bowling Türkmenistan’da yakın tarihte yaygın olan spor dalıdır. 2014 yılında Türkmenistan Devlet Spor Komitesi bünyesinde Milli Bowling Federasyonu kuruldu. 2015 yılında ilk ve 2016 yılında ikinci bowling ulusal turnuvası düzenlendi. 2016 yılı turnuvası sonucunda Türkmenistan bowling takımı kuruldu. Türkmenistan Bowling Federasyonu aynı zamanda Asya Bowling Federasyonluğunun üyesidir. Türkmen sporcuları ilk yurtdışı bowling macerasını yine Hong Kong’da yaşadılar. 24.Asya Oyunları kapsamında düzenlenen bowling turnuvasında boy gösterdiler. Aşkabat’taki Asya Oyunları’nda 6 madalya için ter dökülecek. Erkek ve kadın milli takımlar yarışacak ve turnuva tekli, çift ve takım olarak devam edecek.
Kaynak :Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)



Demiryol ve Karayolu Köprüsü ve Havalimanı İnşa Edilmektedir

Türkmenistan Devlet Başkanı Lebap vilayeti çalışma ziyareti kapsamında bölgede inşa edilmekte olan demiryolu ve karayolu köprüsünü ve havalimanı inşaat çalışmalarını helikopterden denetledi. Orta Asya’nın en büyük nehri konumundaki Amuderya’nın üzerinden hem karayolu hem de demiryolu köprüsü inşa edilmektedir. Bu projelerin işletmeye açılması Türk TIR’cılarının da yüzünü güldürecek. Çünkü İran üzerinden Türkmenistan’a giriş yapan Türk TIR’ları bu köprüler üzerinden rahat geçişini yaparak, Özbekistan’a ve oradan da Asya pazarına ulaşabilecekler. Türkmenabat-Farap demiryol ve karayolu köprülerinin inşaatı bitmek üzere. Demiryolu köprüsü 1750 metre uzunluğunda, karayolu köprüsünün uzunluğu ise 1600 metreyi bulmaktadır. Köprünün yüksekliği nehir gemilerinin engelsiz hareketine müsait durumda. Türkmenabat kentinde inşa edilmekte olan havalimanı ise saatte 500 yolcuya hizmet verecek. Havaalanının pistinin uzunluğu 3800 metreyi bulmaktadır. Devlet Başkanı ayrıca helikopterden Lebap vilayetindeki tarım alanlarında devam eden çalışmaları da inceledi. Son dönemde ülkede tarım ürünlerinin üretilmesi için seferberlik başlatıldı. Devlet tarafından özel sektöre de tarım ürünlerini üretmek için cazip krediler sağlayacak.
Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)



Türkmenistan’da Maden Endüstrisinde Yeni Döneme Giriliyor

Türkmenistan doğal ve mineral kaynaklar bakımından zengin bir ülke. Ülkede doğalgaz ve petrol sektörü dışındaki sektörlerin de kalkınması için son dönemde büyük yatırımlara imza atılıyor. Türkmenistan’da maden endüstrisinde yeni döneme girildi. Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov, Lebap vilayeti ziyareti kapsamında Köytendağ ilçesindeki Garlık maden ocağındaki çalışmaları da helikopterden inceledi. Garlık potasyum üretim tesisi ülkenin maden endüstrisindeki ilk dev yatırımı olacak. 2009 yılında Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun birlikte temelini attığı üretim tesisinde potasyum gübresinin üretilmesi hedeflenmektedir. Bölgenin en büyük yatırımlarından birini teşkil edecek tesise kadar demiryolu çekildi. Üretiminin büyük bir kısmının yurtdışına ihraç edilmesi hedeflenmektedir. Bu tesiste, her sene 1 milyon 400 bin ton gübre üretilecek. Projenin maliyeti 1 milyar 126 milyon doları bulmaktadır. Söz konusu maliyetin yüzde 20’lık kısmı Türkmenkimya devlet holdingi ve geri kalan yüzde 80’lik kısmı ülkedeki bankalar tarafından sağlanan krediler sonucunda finanse edilmektedir. Tesis için yurtdışından 379 milyon dolarlık çeşitli donanımlar ve teknolojik cihazlar getirildi. Projenin hizmete açılması ile 1700 kişiye iş imkânı doğacak. Bu tesis için 262,5 hektar alan tahsis edilmiştir. Üretim tesisi kapsamında 100’ün üzerinde ünite inşa edilmiştir. 2 tane maden kuyusu kazılmıştır. Birisinden potasyum gübresinin üretmek için tuz üretilecek. Diğer ise çalışanların ve yüklerin taşınması için kullanılacak. Üretim tesisinin proje kapasitesine ulaşmak için her sene 7 milyon tondan fazla maden üretilmesi beklenmektedir. Madenleri yerin altından 200 ila 1000 metreye kadar derinlikten çıkarmak hedeflenmektedir. Türkmenistan ile Belarus’un ortaklaşa imza attığı proje kapsamında uzmanların yetişdirilmesine de önem verilmektedir. 226 kişi Belarus’un çeşitli yüksek öğretim kurumlarında eğitim aldı. Bunun yanı sıra 110 öğrenci eğitimini devam ettirmektedir.
Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)



Orta Asya’nın Dev Hastanesi İnşa Ediliyor

Türkmenistan sağlık sektöründeki dev yatırımları ile Orta Asya’nın en büyüğü konumunda. Başkent Aşkabat olmak üzere ülkenin bütün vilayetlerinde önemli sağlık tesisleri inşa edilmektedir. Bu yatırımlar sonucunda Türkmenistan yakın gelecekte Orta Asya’nın sağlık üssü konumuna gelecek. Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov, Lebap vilayeti gezisi kapsamında Türkmenabat kentinde inşa edilmekte olan bölgenin dev sağlık merkezinin inşaatını inceledi. Kentin güney bölgesinde inşa edilmekte olan çok yönlü hastane 836 yataklıdır. 47,6 bin metrekare alana sahip olan hastane, Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği’ne üye Nahal yerel firması tarafından kurulmaktadır. 2 ana kampüsten oluşan hastanenin bir binası 5 katlı, diğer ise 3 katlıdır. 5 katlı binada 676 hastanın tedavi edilmesi için bütün imkânlar oluşturulacak. 3 katlı 160 yataklı binada ise bulaşıcı hastalıklar mücadele eden hastalar tedavi altına alınacak. Devlet Başkanı, bu dev tesisin yurtdışından da hastalar kabul edebileceğini söyleyerek, buna Afganistan’ı örnek gösterdi. Türkmen Lider, bu nedenle, hastanede yurtdışından hastaların da kabul edilmesi için çaba gösterilmesini istedi. Hastanenin laboratuvarları sağlık sektöründeki son teknoloji ile donatılacak. Bunun sonucunda ultra-hassas analizler yapmak ve erken aşamalarında enfeksiyonu tanımlamak için bütün imkanlara sahip olunacak. Türkmen Lider, hastanenin çatısında helikopter pistinin kurulmasını istedi. Hastaların helikopter ile de hastaneye ulaştırılması konusunda bir takım talimatlar verdi. Bu dev sağlık merkezinin bu sene sonuna doğru açılması hedefleniyor. Hastaneye yakın bir alanda ise 200 aile için konut da inşa edilmektedir. 2008-2016 yılları arasında Lebap vilayetinde 46 hastane, sağlık merkezi ve çeşitli sağlık tesisleri inşa edildi.
Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)



22 Ocak 2017 Pazar

Türkmen Lideri, Lebap eyaletinde

Geçen hafta Balkan ve Marı eyaletinde çalışma ziyaretini gerçekleştiren, ziyaret kapsamında seçmenleriyle de kısa görüşmeler gerçekleştiren Türkmen Lideri, Lebap eyaletinde. Türkmen Lideri bugün Lebap eyaletine gitti.  Türkmenabat şehrinin havalimanında Türkmen Lideri, iş toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda ilk olarak Bakanlar Kurulu Başkan yardımcısı, Lebap eyaletinden sorumlu Ereşov söz aldı ve Lebap eyaletinin geliştirilmesi konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Daha sonra, Lebap eyalet belediye başkanı Çarlıyev, BK Başkan yardımcısı, Dışişleri bakanı Meredov, BK Başkan yardımcısı Atdayev ve diğer yetkililer sunum yaptı. Türkmen Liderinin Lebap eyaletine çalışma ziyareti devam ediyor. 

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)





İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri bakanları Malezya’da buluştu

İslam İşbirliği Teşkilatının Dışişleri bakanları 19 Ocak 2017 senesinde Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur şehrinde buluştu. İslam İşbirliği Teşkilatına üye olan ülkelerin dışişleri bakanları Arakan konusunu görüşmek üzere bir araya geldiler. Görüşmeye Türkmenistan’ın yanı sıra bu teşkilata üye 57 ülkenin vekilleri katıldı. Türkmen heyeti, Malezya ziyareti kapsamında, Malezya’nın Dışişleri Bakanı Anifah Aman ile de görüşme gerçekleştirdi. İslam İşbirliği Teşkilatı (The Organisation of Islamic Cooperatio) Eylül 1969 tarihinde Fas'ın başkenti Rabat'ta toplanıp İslam ülkelerini çatısı altında toplamak üzere kurulan 57 üyeye sahip, uluslararası hukuk tüzel kişiliğini haiz bir uluslararası teşkilattır.
Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)



Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı ile görüşme

Türkmen heyet, Uluslararası Olimpiyat (IOC) Başkanı Thomas Bach ile görüştü. IOC Merkezi Lozan’da gerçekleşen görüşmeye, Türkmenistan tarafından Spor Devlet Komitesi Başkanı, Dışişleri Bakan yardımcısı, Asya oyunları İcra komitesi genel sekreteri, Türkmenistan Milli Olimpiyat komitesi genel sekreteri katıldı. 20 Ocak 2017 tarihinde gerçekleşen görüşmede, Türkmenistan ile IOC arasındaki işbirliğin gelecek perspektifleri ele alındı. Türkmen tarafı, Türkmenistan’da spora verilen önem ve bu ülkede sporun geliştirilmesi için yapılan çalışmalar hakkında detaylı bilgi verdi. Görüşmede ayrıca, bu sene gerçekleştirilecek Asya oyunlarına yapılan hazırlıklar hakkında da bilgi verildi. Türkmen tarafı, ayrıca, Asya oyunları için inşa edilen binaların IOC ile ortaklaşa organizasyonlar için kullanmak hakkında teklifler sunuldu. IOC Başkanı ayrıca, onur konuğu olarak Asya oyunları için düzenlenecek törenlere davet edildi. Thomas Bach, Türkmenistan’da sporun geliştirilmesi için yapılan çalışmaları takdir etti. Uluslararası Olimpiyat Komitesi 23 Haziran 1894 günü Pierre de Coubertin'in önderliğinde kurulmuş olan ve Olimpiyat Oyunları'nı düzenleyen organizasyondur. Komitenin merkezi İsviçre'nin Lozan kentindedir. IOC, 1896 yılında başlayan Modern Yaz Olimpiyat Oyunlarının yanı sıra ilki 1924 yılında Fransa'da gerçekleştirilen Kış Olimpiyatları'nı da organize etmektedir.
Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)



Macaristan, Hindistan ve Pakistan’a Taziye mesajı

Türkmenistan Devlet Başkanı Macaristan, Hindistan ve Pakistan’ın Devlet ve Hükümet başkanlarına taziye mesajı gönderdi. Türkmen Lideri, Macaristan Cumhurbaşkanı Janos Ader’e Verona eyaletinde gerçekleşen otobüs kazasında çok sayıda insanın, özellikle öğrencilerin vefatından dolayı taziye mesajını gönderdi. Türkmenistan Devlet Başkanı, Hindistan Devlet Başkanı Pranab Mukerji’ye ve Başbakanı Narendra Moda Hindistan’ın Andra-Pradeş eyaletinde çok sayıda insanın vefat ettiği tren kazasından dolayı taziye mesajı gönderdi. Türkmen Lideri ayrıca, Pakistan İslam Cumhuriyeti Devlet Başkanı Mamnun Hüseyniye ve Pakistan Başbakanı Muhammed Navaz Şarif’e Pakistan’ın Paraçinar şehrinde gerçekleşen terör saldırısından dolayı taziye mesajı gönderdi. Mesajda Türkmenistan’ın terörün her türlüsünü lanetlediği ve bu belaya karşı mücadele etmek ve onu yok etmek konusunda uluslararası toplumun girişimlerini desteklediği vurgulandı.
Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)



21 Ocak 2017 Cumartesi

Tepe Türkmen Futbol gösterilerine sponsor oldu

Türkmenistan’daki başarılı projeleriyle adından söz ettiren, Tepe Türkmen İnşaat ve Tic. A.Ş, Türkmenistan Spor TV Kanalında canlı yayınlanan Avrupa Futbol oyunlarına sponsor oldu. İngiltere, İspanya gibi dünyanın en önemli futbol liglerinin oyunlarını Türkmenistan Spor Kanalında canlı yayında Türkmen futbol severlere ulaşmasına destek veren Tepe Türkmen şirketi yaptığı önemli katkıdan dolayı futbolseverlerden takdir aldı. Tepe Türkmen şirketi daha önce de 2016 Eylül ayında Başkent Aşkabat’ta gerçekleştirilen Uluslararası Spor Medya Forumunun ana sponsoru olmuştu. Öte yandan, Tepe Türkmen şirketi, “Atavatan Türkmenistan” uluslararası dergisinin her sayısına sponsor olarak, Atavatan Türkmenistan’ımızı dünyaya tanıtılmasına önemli katkı sağlamaktadır. Şu an bölgenin en önemli Cam ve Cam Ürünleri Fabrikasının inşasını başarılı sürdürmekte olan Tepe Türkmen şirketi, daha önce de Türkmenistan’ın çeşitli eyaletlerinde 8 adet Hububat Depolama ve İşleme Tesisi İnşaatını başarılı şekilde gerçekleştirmişti.
Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)



Devlet Başkanı 5.Asya Oyunları’nda Kullanılacak Araçları İnceledi

Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov, 5.Asya Oyunları kapsamında misafirleri taşımak amacıyla kullanılacak araçları inceledi. Ulaştırma Bakanı A.Aydogdıyev, Asya Oyunları için satın alınması öngörülen otobüs ve araba çeşitlerinin özellikleri hakkında bilgi verdi. Bununla ilgili uluslararası ihale açıldığı ve bunun sonucunda dünyaca ünlü firmaların arasından seçilen araç çeşitleri sunuldu. Bu araçların teknik özellikleri olarak farklılık gösterdiği ve aynı zamanda Türkmenistan’ın iklim şartların uygun olduğu belirtildi. Devlet Başkanı, araçları inceleyerek, Asya Oyunları için gelecek misafirler için kullanılacak araçların konforlu ve güvenli olması için çaba gösterilmesini yetkililere bildirdi. Türkmen Lider, araçlarda sadece Asya Oyunları’nın logosu dışında ülkeye has dekorların yer almasını istedi. Daha sonra Devlet Başkanı yardımcıları ile birlikte otobüse binerek, tur attı. Bunun akabinde ise kendisi küçük arabaların birisini kullanarak, yanına aldığı yardımcılarının bazıları ile test sürüşü gerçekleştirdi.
Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)



Türkmenistan Bakanlar Kurulu Toplandı

Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov başkanlığında Bakanlar Kurulu toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, ülkenin iç ve dış politikasındaki önemli gündemi, ülke ekonomisinin çeşitli sektörlerindeki çalışmalar konusu değerlendirildi. Söz konusu toplantıda, Devlet Başkanı tarafından bir dizi kararlar imzalandı. Toplantı kapsamında Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcıları kendi alanlarındaki çalışmalar hakkında rapor sundu. Ekonomiden sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Beşimmurat Hocammammedov, ülkede tarım ürünleri üreticilerine finansal destek sağlanmasına yönelik yapılan çalışmalardan bahsetti. Bu alanda özel sektörün desteklenmesi, düşük faizli kredilerin sağlanması sonucunda ülkede çeşitli tarım ürünlerinin üretilmesi hedefleniyor. Petrol gazdan sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Yagşıgeldi Kakayev, ülke genelindeki petrol ve doğalgaz yataklarının araştırılması ve işletmeye açılması yönünde hazırlanan teklifleri sundu. Ülkede petrol ve doğalgaz üretiminin arttırılması yönündeki çalışmaların hız kesmeden devam ettirilmesi bekleniyor. Tarımdan sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Recep Bazarov, tarım sektöründeki mevsim çalışmaları, buğday ekim dönemi, tarım ürünlerinin gübrelenmesinden bahsetti. Ayrıca, tarım bitkileri için kimyasal ilaçların satın alınması yönündeki kararın tasarısını sundu. Devlet Başkanı bu kararı imzalayarak, Türkmenistan Tarım ve Su Bakanlığı’na kimyasal ilaçların satın alınması yönünde anlaşma imzalamaya yetki verdi. Sanayiden sorumlu Bakanlar Kurulu Başkanı Batır Ereşov, özürlü ve yardıma muhtaç insanlar için başkent Aşkabat olmak üzere bütün vilayetlerde konut inşa edilmesi konusunda hazırlanan karar tasarısını sundu. Türkmen Lider, bu kararı imzalayarak, gelecekte de vatandaşların sosyal ihtiyaçlarının giderilmesi için çalışacaklarını kaydederek, işa edilecek konutların özürlü ve yardıma muhtaç insanlara bedava verilmesi konusunda ilgili yetkililere talimatlar verdi. Ayrıca, Bakanlar Kurulu’nda Devlet Başkanı yardımcılarını ülkenin vilayetleri için sorumlu olarak atadı. Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı A.Atdayev Ahal vilayetine, Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı B.Annameredov Balkan vilayetine, Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı R.Bazarov Daşoğuz vilayetine, Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı B.Ereşov Lebap vilayetine, Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı B.Hocamammdov Mari vilayetine ve Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı D.Amangeldiyev Aşkabat şehrine sorumlu oldu. Toplantıda, Eylül 2017’de Aşkabat’ta düzenlenecek Kapalı Salon ve Savaş Sanatı 5.Asya Oyunları’na yapılan hazırlıklar değerlendirildi. Türkmenistan Ticaret ve Dış Ekonomik İlişkiler Bakanlığı, yurtdışından gelecek misafirlere sunulacak hizmetler hakkında bilgi verildi. Ayrıca, 16-30 Nisan aralığında Olimpiyat Köyün ’de Asya Oyunları’na hazırlık kapsamında 3 spor dalında halter ve kickboks Asya şampiyonluğu yanı sıra uluslararası bir yüzme turnuvası düzenlenecek. Bunun yanı sıra Türkmenistan’ın 2017-2019 yıllarında başkanlığı yapacağı Uluslararası Aral’ı Kurtarma Fonu için hazırlanan eylem planı onaylandı. Bu kapsamda, su kaynaklarının rasyonel kullanımı, çevrenin korunması, iklim değişikliği dahil olmak üzere, Orta Asya bölgesindeki ekolojik durumun iyileştirilmesi yönünde bir dizi etkinler düzenlenecek. Devlet Başkanı’nın İmzaladığı Kararlar • Türkmenistan Devlet Başkanı Türkmenistan ile Özbekistan arasındaki ticari, ekonomik, bilimsel, teknik ve kültürel işbirliği için ortak komisyonun Türkmen tarafının üyeleri onaylayarak, bununla ilgili karar imzaladı. Ülkeler arasındaki çeşitli alanlardaki işbirliğinin geliştirilmesine katkı sağlayacak ortak komisyonun Türkmen tarafına Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı B.Annameredov başkanlık edecek. • Türkmenistan halkının sosyal yaşam şartlarını iyileştirmek, özürlüler ve yardıma muhtaç kişilerin ev ihtiyacının gidermek konusunda Türkmenistan Devlet Başkanı Karar imzaladı. Bu karar kapsamında Aşkabat ve vilayetlerde yerel firmalar tarafından 4 katlı binalar inşa edilecek. Konut projelerin Aralık 2017’de teslim edilmesi bekleniyor. Bu daireler özürlüler ve yardıma muhtaç insanlara bedava verilecek.
Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)


Nisan’da 3 Uluslararası Spor Yarışı Gerçekleştirilecek

Asya oyunlarına hazırlanan Türkmenistan, bu önemli yarışı uluslararası standartlarında gerçekleştirmek için deneme yarışlarını devamlı organize etmektedir. Türkmenistan’da 2016 yılında, samba, jui-jitsu, Türkmen milli güreşi ve kuşaklı güreş Asya şampiyonası, tenis, atletik ve basketbol uluslararası yarışları gerçekleştirildi. Bu sene 16-30 Nisan 2016 tarihlerinde ağır atletik, kick boks Asya şampiyonası ve Yüzme bölgesel yarışları gerçekleştirilecek.
Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)



Türkmenistan’dan İran’a Taziye

Türkmen Lideri, İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hassan Ruhan’a Tahran’daki “Plaska” Alış veriş merkezinde gerçekleşen çökme sonucunda çok sayıda kişinin vefatından ve yaralanmasından dolayı taziye mesajı gönderdi. Türkmen Lideri, bu zor dönemde Türkmenistan halkının ve Hükümetinin adından, ayrıca kendi adından vefat olanların akrabalarına ve yakınlarına başsağlığı diledi. Yaralılara ise, acil şifalar diledi.
Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)



19 Ocak 2017 Perşembe

TAPI Projesinde önemli bir sözleşme imzalandı

Türkmenistan’ın girişimiyle hayata geçmekte olan TAPI (Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan) gaz boru hattı projesinde önemli bir sözleşme imzalandı. TAPI Pipeline Company Limited şirketinden bildirildiğine göre, ILF Beratende Ingenieure GmbH şirketi ile TAPI Pipeline Company Limited arasında Front End Engineering & Design anlaşması imzalandı. Söz konusu sözleşme Türkmenistan Petrol kompleksinde düzenlenen imza töreninde imzalandı. Buna göre, ILF Beratende Ingenieure GmbH şirketi TAPI projesinin Afganistan ve Pakistan sınırlarındaki kısmında ilk teknik proje hazırlama ve proje yönetim ve denetim hizmetlerini verecek. İşbirliği, TAPI Projesinin “Kesin yatırım kararı” etabına kadar devam edecek. İmza töreninde söz alan “ILF Beratende Ingenieure GmbH” şirketinin yöneticileri, sözleşmeyle yüklendiği yükümlülükleri süresinde ve yüksek kaliteli icra edeceklerini ifade ettiler. Günümüzde, TAPI boru hattının Türkmenistan sınırlarındaki kısmı detaylı analiz edildi. Afganistan ve Pakistan sınırlarındaki kısımlar hakkında detaylı incelemeler yapılmaya başlandı. Yakında, ekipman satın alma ihalesinin yapılması da beklenmektedir. “TAPI Pipeline Company Limited” şirketi projeye ilgi duyan tüm kurumlarla müzakerelere hazır olduğunu bildirmektedir. İşbirliğinin kapsamına hisse satın almak ve kredilendirme de girmektedir. Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)



Türk şirketi, Türkmenistan’ın en büyük elektrik santralini kuruyor

Türkmenistan’ın güneyindeki Mari vilayetinde çalışma ziyaretinde bulunan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov, bugün ülkenin en büyük kombine gaz-buhar santralinin inşaat çalışmalarını inceledi. Türkmenistan Enerji Bakanlığı’na bağlı Türkmenenergo devlet kurumunun siparişi üzerine yıllık 1.574 MW gücündeki üretim kapasitesine sahip elektrik santrali, Çalık Holding’in bünyesindeki Çalık Enerji şirketi taafından inşa edilmektedir. Temmuz 2015 tarihinde temeli atılan elektrik santralinde her sene 12,6 milyar kilovatt-saat elektrik üretilmesi hedeflenmektedir. Elektrik üretimi için sadece doğalgaz kullanılmayıp, aynı zamanda buhardan da istifade edilecek. Sözkonusu projede 4 adet gaz türbini, 4 adet atık ısı kazanı ve 2 adet buhar türbini monte edilecek. Geleneksel santrallerin verimliliği ortalama yözde 34,2 oranda iken, kombine çevrim santrallerinde ise üretim verimiliği yüzde 57 oranı bulmaktadır. Ayrıca, bu tür santrallerinde doğalgaz tüketimi azalacaktır. Gaz-buhar çevrim santralleri hem ekonomik hem de çevre bakımından faydalıdır ve caziptir. Santrallerde havaya bırakılan karbondioksit gaz oranı 2-3 kat azalmaktadır. Türkmen Lider, çevre dostu ve atık miktarının hiç olmamasının projenin önemli avantajlarından olduğuna dikkat çekerek, projenin işletmeye açılmasıyla ülkede artan elektrik ihtiyacının karşılanabileceğini ve elektrik enerji ihracatının arttırılabilineceğini kaydetti. Çalık enerji şirketi, dünyaca ünlü Amerikan General Electric şirketi ile birlikte yürüttüğü bu projesini Aralık 2018’de teslim etmeyi hedefliyor. Bu santralin devreye alınmasıyla Mari Devlet Elektrik Santralinin kurulu gücü önemli ölçüde artacaktır. Halihazırda, onun bünyesinde 30-40 yıl önce kurulan 7 elektrik türbininden oluşmaktadır. 2014 yılında burada 149,2 MW gücünde gaz türbinli elektrik santrali hizmete açılmıştır. Bunun sonucunda Devlet Elektrik Santralinin kurulu gücü 1500 MW gücüne ulaşmıştır. Türkmenistan’da Mari Devlet Elektrik Santrali dışında Aşkabat, Ahal, Balkanabat, Lebap, Daşoğuz ve Avaz turizm bölgelerinde elektrik santralleri inşa edilmiştir. Ülkede elektrik santrali inşası hız kesmeden devam ederken, diğer yandan mevcut santrallerin kurulu gücü arttırılmaktadır ve yeni elektrik nakil hatları çekilmektedir. Türkmenistan, 2020 yılında elektrik enerji ihracatının yıllık kapasitesini 6 milyar 90 milyon kilovat-saate çıkarmayı hedefliyor. Türkmen elektriğinin yurtdışına ihraç edilmesi için Özbekistan, Kazakistan, Afganistan, İran, Türkiye ve Ermenistan ile işbirliği yapılması öngörülmektedir. Bağımsızlık yıllarında Türkmenistan’da 3251,2 MW gücünde yeni elektrik santralleri inşa edildi. Türkmenistan Enerji Bakanlığı’na bağlı gaz türbinli elektrik santrallerin kurulu gücü 3091,2 MW eşit oldu. Bu rakam 5432,4 MW gücündeki toplam kurulu gücün yüzde 56,90 oranına tekabül etmektedir. 2020 yılına kadar ülkede elektrik üretimini 26 milyar 380 milyon kilovat-saate çıkarmak hedefleniyor. Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)



Kuzey Kore Türkmenistan’a büyükelçi atadı

Kuzey Kore Türkmenistan’a büyükelçi atadı. Türkmenistan Devlet Başkanı’nın talimatıyla Meclis Başkanı Akca Nurberdiyeva, Kuzey Kore Büyükelçisi Kim Hen Çjun’dan güven mektubunu kabul etti. Meclis Başkanı, yeni büyükelçiye görevinde başarılar dileyerek, Tarafsız statüsüne sahip olan Türkmenistan’ın iç ve dış politikası, ülkedeki sosyo-ekonomik kalkınma programları hakkında bilgi verdi. Türkmenistan’ın barışçıl dış politikası çerçevesinde dünya ülkeleri ile ikili münasebetlerini eşitlik, karşılıklı çıkara dayalı işbirliği kapsamında yürüttüğü kaydedildi. Ayrıca, yabancı ülkeler ile uluslararası örgütler bazında da sıkı işbirliği yaptığı belirtildi. Bunların yanı sıra Türkmenistan parlamentosunun çalışma sistemi ve kanunların uluslararası normlarda hazırlanması yönündeki çalışmalardan bahsedildi. Taraflar, ülkeler arasında siyasi, ticari, ekonomik, kültürel münasebetlerin geliştirilmesine hazır olduklarını ifade ettiler. Kuzey Koreli diplomat, Türkmenistan ile ülkesinin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için çaba göstereceğini kaydetti. Kuzey Kore Büyükelçisi, aynı gün Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’nda kabul edildi ve bu görüşmede de ikili ilişkiler çeşitli yelpazede ele alındı. Öte yandan, bugün Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un Türkmen Liderine mektup göndererek, Kuzey Kore ile Türkmenistan arasındaki diplomatik ilişkilerin 25. Yılı ile kutladı. Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)



Kırgızistan’a Taziye Mesajı

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’e Bişkek şehrinin Manas havalimanı yakınlarında yük uçağının düşmesi sonucunda çok sayıdan insanın ölümüne yol açan kaza ile ilgili taziye mesajı gönderdi. Türkmenistan hükümeti, halkı ve kendi adından Kırgız halkına başsağlığı dileklerini ileten Devlet Başkanı, kazada yakınlarını kaybedenlere metanetli olmayı, yaralılara ise acil şifa dileklerinde bulundu. Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)



Avaza’da modern spor kompleksi inşa edilmektedir

Balkan vilayetinde çalışma ziyaretinde bulunan Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov, Avaza turizm bölgesinde inşa edilmekte olan dev spor kompleksini gezdi. 28,5 hektar alana kurulan komplekte, çeşitli spor salonları ile birlikte bir takım teknik tesisler de yer alıyor. Projenin işletmeye açılması gün sayılıyor. Kompleksin bir binası sporun boks, tekvando, judo, sambo, bir takım güreş çeşitleri için turnuvalar düzenlemek için ayarlanmıştır. Ayrıca, spor kompleksinde basketbol, tenis, atletizm, hentbol, voleybol, yüzme sporları için de tesisler inşa edildi. Spor merkezindeki Buz Köşkü ise buz hokeyi ve paten sporu için özel hazırlanmıştır. Fitnes merkezi ise insanların vücütlarını geliştirmeleri için özel dizayn edilmiştir. Komplekste, 150 kişilik konferans salonu, basın mensupları için özel hazırlanmış oda, restoran, açık alanda basketbol, tenis, futbol ve voleybol sahaları yer almaktadır. Proje kapsamında 250 araç için otopark yapılmıştır. Sözkonusu proje, Türkmenistan Sanayi Bakanlığı’nın siparişi üzerineTürkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği’nin üyesi “Mıradım” Türkmen firması tarafından inşa edilmektedir. Bu dev spor kompleksi Türkmen sporcularının yetişdirilmesi için önemli bir imkan oluşturacaktır. Sporcuların Asya ve Olimpiyat Oyunları’na hazırlanması için bu komplekste bütün imkanlar seferber edildi. Devlet Başkanı, spor kompleksini gezerek, inşasından memnun kaldığını söyledi. Kompleksin fitnes salonunda ünlü Alman plates uzmanı Bert Roushenbach’dan ile vucüt geliştirmek için donatılan spor teçhizatları hakkında bilgi aldı. Spor salonunda ilk defa Türkmenistan’da kullanılan çeşitli spor teçhizatların olduğu dikkat çekti. Türkmen lider, bu spor teçhizatlarını denedi. Devlet Başkanı daha sonra burada çalışan işçiler ile sohbet etti. Balkan vilayetine cumhurbaşkanı adayı olarak ziyaret ettiğini kaydeden Türkmen Lider, bu dev projeye imza atmakla Türkmenistan halkının en iyi bir şekilde dinlenmesi için ortam yaratmak istediklerini kaydetti. Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)


http://www.atavatan-turkmenistan.com/news_details.php?news_id=Mzc0

Türkmen Lider, askeri gemiyi inceledi

Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov, Balkan vilayeti ziyareti kapsamında Türkmenistan Deniz Kuvvetleri’nin Gayratlı askeri gemisini inceledi. Bu gemi ülkenin deniz sınırlarının korunması için görev yapmaktadır. Devlet Başkanı ilk olarak Arkadag askeri gemisi ile Hazar Denizi’ne açıldı. Daha sonra Gayratlı gemisine geçen Türkmen Lider, geminin özellikleri ile tanıştı. Devlet Başkanı burada Türkmenistan Savunma Bakanlığı’nın Deniz Harp Enstitüsü’nde eğitim gören öğrenciler ile görüştü. Türkmen Lider, askerleri yakın bir zamanda kutlanacak 27 Ocak Türkmenistan Silahlı Kuvvetleri’nin kuruluş yıldönümü ile kutladı. Tarafsız statüsüne sahip olan Türkmenistan askeri alanda uzmanların yetiştirilmesine büyük önem vermektedir ve bu çalışmalar ülkenin milli güvenliğinin güçlendirilmesi ve ordunun savunma gücünün arttırılması kapsamında yapılmaktadır. Tarafsız ve Bağımsız Türkmenistan barışçıl bir dış politika izleyerek, hayata geçirdiği askeri doktrini ise sadece savunma amaçlıdır. Bu doktrin ülkenin ulusal çıkarlarının korunması ve günümüz tehditlerine karşı durmak amacıyla başarılı bir şekilde hayata geçirilmektedir. Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)



Türkmen Petrolü, Gürcistan Demiryoluyla Taşınacak

Gürcistan demiryolu müdürlüğü, Türkmenistan petrolünün transit geçişinden her sene 22 milyon dolar gelir elde edecek. 4,5 milyon ton Türkmen petrolünün Gürcistan toprakları üzerinden taşınması için ülkeler arasında 3 yıllık bir anlaşma imzalandı. Gürcistan basınında yer alan haberlere göre, Türkmenistan petrolü 7 yıldan sonra Gürcistan demiryolu ile taşınmaya başlayacak. Gürcistan Demiryolları Müdürlüğü’nün bildirmesine göre, her sene Gürcistan bütçesinde 60 milyon lari, yanı 22 milyon dolar gelir gelecek. Ayrıca, transit geçiş döneminde ve terminallerde çalışan işçi sayısı da artacak. 2007-2008 yıllarında Gürcistan toprakları üzerinden Türkmenistan petrolünün 200 bin tonu taşındı. 2013 yılından beri Gürcistan Demiryolu Müdürlüğü Türkmen tarafı ile yaptığı düzenli görüşmeler sonrasında anlaşmaya varıldı. Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)



5. Asya Oyunları Tanıtımı yapıldı

Türkmenistan, Orta Asya ülkesinde Kapalı Salon ve Savaş Sanatı 5.Asya Oyunları’na ev sahipliği yapacak ilk ülke olacak. Bu nedenle, 2017 yılı ülkede Sağlık ve Mutluluk yılı olarak ilan edildi ve ülke genelinde Asya Oyunları’na hazırlıklar tümü hızıyla devam ediyor. Asya Oyunları Organize Komitesi, bugün dev spor organizasyonluğu için basın toplantısı düzenlendi. Başkent Aşkabat’taki Olimpiyat Köyünün İş Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısına, yerli ve yabancı basın mensupları ile birlikte Uluslararası “Atavatan Türkmenistan” dergisi de katıldı. Basın toplantısında Asya Oyunları Organize Komitesi Bölüm Başkanı Ata Akmammedov, Trivandi Chanzo Limited şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Mick Wright ve Türkmenistan Devlet Spor Komitesi uzmanı Rövşen Kemjayev bir konuşma yaptı. Yapılan sunumlarda, bu sene Eylül ayında Aşkabat’ta gerçekleştirilecek Asya Oyunları’na yapılan hazırlıklar, bugüne kadar düzenlenen çeşitli organizasyonlar ve Asya Oyunları’nın yurtdışında tanıtılması yönündeki faaliyetler hakkında sunumlar gerçekleştirildi. Sunumlardan sonra basın mensuplarının soruları yanıtlandı. Uluslararası “Atavatan Türkmenistan” dergisi Genel Yayın Yönetmeni Dr. Dövran Orazgylyjow, Asya Oyunları döneminde vize kolaylığının sağlanıp sağlanmayacağı ve Asya Oyunlarının tanıtımı konusunda bundan sonraki dönemde yapılması planlanan etkinlikler doğrultusunda sorular yönetti. Vize konusundaki soruyu yanıtlayan Trivandi Chanzo Limited şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Mick Wright, bu konuda ülke yönetiminin çeşitli çalışmalarının olduğunu söyledi. Asya Oyunlarının tanıtımı konusunda ise Asya Oyunları Organize Komitesi Bölüm Başkanı Ata Akmammedov, bu alandaki çalışmaların hız kesmeden devam edeceğini ifade etti. Türkmen yetkili, Asya Oyunları tanıtmak için yurtdışında çeşitli konferansların, seminerlerin ve tanıtıcı toplantıların yapılacağını, dev spor organizasyonluğu kapsamındaki tanıtım toplantılarında yer alınacağını ifade etti. Ata Akmammedov, Japonya’nın Sapporo kentindeki Asya Kış Oyunları, Kazakistan’ın Almatı kentindeki Dünya Kış Üniversite Oyunları, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’deki İslam Spor Oyunları’nda Türkmenistan’daki 5.Asya Oyunlarını tanıtacaklarını ifade etti. 2010 yılında Kapalı Salon ve Savaş Sanatı 5.Asya Oyunları’na ev sahipliği hakkının Türkmenistan’a verilmesiyle başlayan uzun bir yolculukta bir sürü çalışmalar yapıldı. Asya Oyunları’na 45 Asya ülkesi dışında 17 Okyanus ada devletlerinin kaıtlımıyla ülke sayısı 62’ye çıkarıldı. 21 dalda 5 bin 500 sporcunun madalya için ter dökeceği Asya Oyunları için 5 milyar doların üzerinde yatırım yapılarak, Orta Asya’nın dev Olimpiyat Köyü inşa edilmektedir ve bu projenin bitme aşamasına gelinmiştir. Asya Oyunları için farklı bir organizasyonlık yapılarak, 5 Mayıs 2016 yılında atlı yürüyüş başlatılmıştır. 500 günlük atlı yürüyüşün yarısından fazlası geçilmişti. 17 atlı grubu, ülkenin Ahal, Balkan ve Daşoğuz vilayetlerinden sonra Lebap vilayetine gelmiştir. Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)